Струбцина – що це?

image description

Струбціна – що це?

Струбціна (від нього chraubzwinge, де s chraube – гвинт, < em>zwinge –затискати) – це інструмент для тимчасового кріплення деталей між собою чи необхідною поверхнею. Широко використовуються струбцини для столярної та слюсарної обробки, такий як склеювання, шліфування, свердління, де потрібна міцна фіксація у зручному положенні та вільні руки майстра. Проста струбцина складається з двох елементів: рами та рухомого затискного механізму, на якому розташовується гвинт або важіль, що дозволяє його зафіксувати. Основні характеристики струбцин Струбцини різняться габаритами та конструкціями, залежно від способу застосування. На що варто звернути увагу під час вибору:

- Призначення. Різноманітність форм та видів даного інструменту обумовлено широким спектром застосування. Так, для з'єднання скосів зручно використовувати кутові струбцини, для робіт, де потрібно встановити затискач однією рукою, використовуються автоматичні (швидкозатискні) або пружинні (схожі на велику прищіпку). Нижче описані види струбцин. Для деяких видів робіт потрібна не одна, а одночасно кілька струбцин для рівномірного з'єднання по всій площі матеріалу, що обробляється.

- Глибина та ширина затискача підбирається до габаритів деталей, чим масивніші деталі, тим більша глибина і ширина рухомого механізму.

- Сила стиснення – необхідно враховувати матеріал, для якого підбирається струбцина. Наприклад, на занадто м'якому - можуть залишатися вм'ятини при занадто сильному затиску. У такому разі можуть використовуватися ущільнювачі. Але інструмент повинен справлятися з вагою деталей, що утримуються, тому дуже важливо підібрати струбцину з підходящою силою тиску. Варто пам'ятати також про те, що швидкозатискні струбцини, як правило, мають меншу силу стиснення, ніж у механічних.

- Розмір і вага затиску. Доцільно до маленьких і тендітних деталей брати менші струбцини, з малою вагою, а для тяжкої роботи навпаки – ndash; з великою вагою.

Цей інструмент затребуваний у багатьох видах столярних, слюсарних, зварювальних робіт, і для кожного виду потрібна відповідна.

Струбцини можна класифікувати відповідно до їх конструкційних особливостей.

Основні види струбцин:

  • - G-подібні;
  • - F-подібні;
  • - кутові;
  • - автоматичні ( швидкозатискні);
  • - пружинні;
  • - трубні;
  • - притискні (вертикальні);
  • - стрічкові (ременові)

G-подібні струбцини – найпоширеніші, практично універсальні. Є у більшості майстрів як професіоналів, так і домашніх умільців. Використовується часто, рекомендується мати декілька форм та розмірів. Бувають поглиблені, що дають змогу дістатись далеко в робочій поверхні.

Деякі виробники називають цю модель С-подібна струбцина, а також П-подібна. 

Корпус схожий на букву G, в одну « лапу» якого пройде гвинт з рукояттю для закручування та п'ятом для притискання. При виборі даної моделі варто звернути увагу на достатню довжину гвинта, міцну рукоять, округлену на кінці, при необхідності є струбцини з прогумованими поверхнями в місцях притиску, але найголовніше. матеріал, з якого вона виготовлена. Чавунні, а також виготовлені методом порошкової металургії мають високу пористість і при великому навантаженні є ймовірність, що вона може лопнути. Цілісні ковані сталеві корпуси зарекомендували себе міцністю та надійністю в роботі. Особливо часто їх використовують для роботи з металом.

F-подібні струбцини – також користуються популярністю. Вони мають більший діапазон регулювання затискача. На довгій сталевій шині - на підставі закріплена нерухома губка. Уздовж шини рухається губка з вільним ходом. На останній встановлений регулювальний гвинт. Цей вид струбцини простий та зручний, проте потребує дві руки для встановлення. Струбцини цього типу бувають дуже довгі: побутові струбцини до 900мм, професійні струбцини до 3000мм!!! >Для легких робіт - Light duty. Струбцини досить вузькі, тонкі, легкі і не займають зайве місце.

    • Для важких робіт - Heavy duty – інструмент призначений для великих навантажень, шини у них ширші та товщі, з профілями перерізу, що утворюють ребра жорсткості. Нерухлива губка може бути не окремою деталлю, а продовженням шини вигнутої під 90 градусів, як у моделі YATO YT-6405 450x80 мм.

При виборі варто звернути увагу на матеріал виготовлення інструменту: кована сталь, чавун чудово себе зарекомендували. Перед покупкою затискача слід передбачити навантаження, яке буде йому дано під час роботи, щоб уникнути пошкодження інструменту. У недорогих моделях шина може бути з м'якої сталі та при великому навантаженні її можна зігнути. При покупці зверніть увагу на затискний гвинт – різьблення має бути виражене і чітке, що дає плавний рух. Ручка може бути виготовлена із пластику або дерева. Більшість F-подібних струбцин на губках обладнані знімними пластиковими накладками, які захищають м'які вироби від появи відбитків. Мають конструкцію, що впізнається, як правило, закручуються одним або двома гвинтами. Литий корпус із двома упорами забезпечує надійність та точне позиціонування деталей під прямим кутом, рухомий блок-затиск із гвинтом фіксує деталі. Наскрізні отвори в корпусі дають можливість кріпити струбцину до верстата або столу. Варто звернути увагу на товщину заготовок при виборі даного типу інструмента.

Автоматичні або швидкозатискні струбцини – неймовірно зручні у використанні. На плоскій металевій основі є дві губки – знімна нерухома та рухлива. Фіксація останньої здійснюється механізмом, що діє при стисканні двох ручок. Перевага даної моделі в тому, що її зручно кріпити однією рукою, якщо друга зайнята.

Через можливість переставляти губки, цю модель можна використовувати для розсування деталей, наприклад з шиповим з'єднанням.

Недорогі моделі цього типу можуть мати слабку силу затиску. При виборі, звертайте увагу на вагу виробу, що затискається. як їм затискачі, які він використовував раніше деформували тонку сталь. Через рік він прийшов у компанію American Tools з чудовою ідеєю нового виду затиску і незабаром став співробітником цієї компанії, у співпраці з якою була розроблена конструкція рукоятки пістолетного типу для швидкозатискної струбцини. Інноваційний інструмент був запатентований і представлений на ринку в 1989 разом з повним асортиментом струбцин під торговою маркою Quick-Grip®. Сьогодні ми знаємо ці струбцини під торговою маркою IRWIN. Пізніше первісний асортимент був багаторазово розширений струбцинами міні та мікро, струбцинами-прищіпками та іншими.

Пружинні струбцини -  дуже поширені затискачі і мають ряд застосувань. Вони бувають різних розмірів і можуть бути використані для з'єднання деталей деревообробки або утримання делікатних предметів, наприклад, при виготовленні біжутерії та ювелірних виробів. Ручки, як правило, мають ПВХ покриття, і це гарантує, що ви не пошкодите шкіру, працюючи з ними, часто мають знімні покриття з ПВХ на кінчиках. Якщо ви знімете їх, ви можете використовувати ці затискачі для паяння. Пружина ускладнює відкриття цих затискачів і гарантує, що після їх закриття вони міцно утримуватимуть предмет.

Трубні струбцини використовують для кріплення великих щитів, таких як полотно дверей або стільниці.  Конструкція такого затиску ґрунтується на сталевій трубі з нерухомою губою. Друга губа вільно переміщається і фіксується за допомогою стопора і затискає заготовку гвинтом з рукояттю.

Незамінні при роботі зі щитами великою площею, і як правило встановлюється по два такі затискачі з різних боків полотна.

Вертикальні або притискні струбцини призначені для утримання предмета на столі. Стіл у цьому випадку є фіксованою губкою затискача.

Торцеві струбцини мають схожу форму з G-подібною струбциною. Головна відмінність цієї моделі в тому, що вона має три гвинти, що дозволяє надійно зафіксувати накладку на торці меблів.

Стрічкові або ремінні струбцини мають вузьку спеціалізацію. Нейлонові стрічки м'яко, але надійно стягують потрібний об'єкт. Затискач утримує об'єкт на місці, але нейлон гарантує, що він пошкоджений. Їх можна використовувати без кутових захватних деталей або з ними, щоб весь тиск затиску розподілявся рівномірно і м'яко.

Вибір струбцин на сьогоднішній день неймовірно великий, більшість доступні за ціною. Для кожного виду робіт можна вибрати найкращу. І, як правило, майстерня столяра обладнана багатьма розмірами та кількома моделями затискачів. У столярів навіть є розхожий вислів: «струбцин багато не буває».Отже, бажаємо приємного вибору та комфортної та результативної роботи!

Категории зі статті