Рулетка будівельна – основні технічні характеристики

image description

Вимірювальна рулетка – необхідний інструмент для точного виконання будівельних та ремонтних робіт. Її конструкція дуже проста і включає стрічку з мірними поділками, намотану на котушку. Складання поміщається в корпус. В інструменті передбачені автоматичний або ручний змотуючий механізм і стопор полотна у витягнутому положенні. Важливими експлуатаційними властивостями будівельної рулетки виступають:

  • вимірювана довжина – випускаються вироби від 1 до 100 м;
  • розташування градуювання – на одній або двох сторонах;
  • одиниці, в яких проградуйована рулетка – метри, дюйми, фути;
  • точність – пропонуються інструменти 2 та 3 класу;
  • ширина стрічки – варіюється від 6,35 до 35мм; максимальний виліт без зламу – залежить від матеріалу, ширини та радіусу вигину стрічки; може бути звичайним металевим, а також оснащеним магнітами для фіксації сталевої поверхні. Наконечник з гумовим краєм застосовується для захоплення об'єктів круглої, дугоподібної форми, зі скошеним кутом.

Для внутрішніх робіт переважно купити рулетку від 3 до 8 метрів. На ландшафті зручні інструменти від 60 м і більше.

Чим може здивувати будівельна рулетка

Багато виробників пропонують купити рулетку вимірювальну з однаковими параметрами за цінами, що сильно відрізняються. На вартість інструменту впливають:

  • Матеріал та виконання корпусу – у недорогих побутових моделей він виконаний із звичайного пластику, для професійних рулеток вибирають ударостійкі полімери або метал з поліуретановим покриттям та хромуванням. Амортизуючі накладки з гуми захищають метр при падіннях і різких ударах. від її якості залежить тривалість експлуатації вимірювальних рулеток. У метрах низького діапазону цін використовують сталь. У більш якісних виробах її покривають нейлоном, що захищає від корозії та стирання рисок. Полотно зі скловолокна (фіберглас) відрізняється високою гнучкістю – їм зручно обміряти об'єкти з криволінійною формою.
  • Додаткові конструктивні особливості – ними можуть бути діелектричне покриття, нержавіюче полотно з розміткою, виконаною травленням, розбірний корпус, трансформація в геодезичну рейку, планетарний редуктор для швидкої змотування, кільце для кріплення на зв'язці ключів або пояса, пухирцевий рівень та багато іншого

Вибір оптимального варіанту залежить від конкретних завдань, під які ви вирішили купити рулетку.

Категории зі статті